Međunarodna suradnja

Sastanak središnjih tijela javne nabave u Oslu (CPB Network Meeting)

Predstavnici Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu sudjelovali su na sastanku neformalne mreže središnjih tijela javne nabave koji je održan 7. i 8. listopada 2019. u Oslu, Norveška.
Na sastanku su osim predstavnika središnjih tijela za javnu nabavu sudjelovali predstavnici Europske komisije koji su prezentirali planove Europske komisije vezane za profesionalizaciju stručnjaka koji se bave javnom nabavom, te vezano za nastavak digitalne transformacije javne nabave.
U okviru sastanka sudionici su također imali priliku podijeliti iskustva sa kolegama na radionicama koje su organizirane na teme:

  • Održivost i ljudska prava u postupcima javne nabave

  • „Category managemet“

  • Digitalna transformacija javne nabave

15. PRIMO forum

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu sudjelovao je na 15. PRIMO forumu u organizaciji Svjetske banke i Republike Uzbekistan. Forum je održan u razdoblju od 10.-13. travnja 2019. godine u Tashkentu, u Uzbekistanu.
 
15. PRIMO forum je otvorio gosp. Krish Krishnakumar, predstavnik Svjetske banke i gosp. Odilbek Isakov, zamjenik ministra financija Republike Uzbekistan. Po otvaranju su uslijedile panel rasprave.
 
Na prvoj panel raspravi se govorilo o zakonskim i integritetnim okvirima za nabavu i upravljanje velikim i kompleksnim investicijskim projektima. Sudionici na panelu su opisali kako se provodi nabava velikih investicijskih projekata u njihovim zemljama i odgovarali su na postavljena pitanja iz publike vezana za temu panela.
 
Tema druge panel rasprave je bila kako osigurati povećanje privatnog kapitala u javnim investicijskim projektima.  Sudionici su iznosili ideje koje su provedene u njihovim zemljama da privuku investitiore.
 
Tema treće panel rasprave je bila iskorištavanje javno-privatnog partnerstva u upravljanju javnim investicijama. Predstavnici su opisivali kako je uređeno javno-privatno partnerstvo i kako se primjenjuje u njihovim zemljama te koje su pogodnosti primjene takvog partnerstva.
 
Tema četvrte panel rasprave je bila implementacija javnih investicijskih projekata: trendovi, izazovi i mogućnosti. Predstavnici su opisivali primjere iz svojih zemalja te što su izazovi u njihovom sustavu javne nabave.
 
Tema pete panel rasprave je bila renovacija upravljanja ugovorima za osiguravanje efikasnosti u sustavu javne nabave: uporaba tehnologije, rješavanje razmjerica i sprječavanje ponovnog pregovaranja. Predstavnici su opisivali specifične primjere u svojim državama kako su pristupili rješavanju izazova vezanih za razmjerice u izvršavanju ugovora i ponovnog pregovaranja.
 
Tema šeste panel rasprave je bila korištenje analize podataka iz nabave za donošenje strateških odluka u javnim investicijskim projektima. Prezentirane su važnosti prikupljanja podataka u sustavu javne nabave te mogućnosti koje donosi analiza takvih podataka u kontekstu sprječavanja korupcije u javnoj nabavi. Ukrajna je predstavila svoj sustav u kojem su povezali razne registre I dobili mogućnost uvida na jednom mjestu u sve gospodarske subjekte u zemlji, njihove općenite podatke, financijske podatke, statističke podatke koliko sudjeluju u postupcima javne nabave, koliko ugovora im je dodijeljeno u javnoj nabavi, itd.
 
Tema sedme panel rasprave je dobra nabava je kritična u dobivanju vrijednosti-za-novac u javnim investicijskim projektima. Predstavnici su naveli uvjete potrebne za ostvarivanje vrijednosti za novac i prezentirali primjere iz svojih zemalja gdje je ostvarena vrijednost za novac.
 
U završnom govoru gosp. Krish Krishnakumar je naveo ključne točke koje su izrečene tijekom svih panela. Zahvalio se svim sudionicima foruma i svim panelistima. Azerbajdžan je izabran za zemlju domaćina održavanja PRIMO foruma 2021. godine. Najavljen je sljedeći PRIMO forum koji će se održavati u Beogradu, Srbija.
 
Zamjenik ministra financija Republike Uzbekistan Odilbek Isakov se zahvalio svim sudionicima foruma te ponovno istaknuo važnost održavanja ovakvih foruma za širenje znanja, poznanstava i dijeljenje novih ideja između zemalja sudionicima.

Sastanak središnjih tijela javne nabave u Dublinu

CPB Network Meeting


Središnji državni ured za središnju javnu nabavu sudjelovao je na sastanku neformlne mreže središnjih tjela javne nabave u Dublinu, Irska. Radni sastanci održani su 17. i 18. siječnja.

Prvi dan sastanka predstavnici Europske komisije prezentirali su sljdeće teme:

  • profesionalizacija javne nabave,

  • unaprijeđenje pristupa javnoj nabavi,

  • poboljšanje transparentnosti, integriteta i obrade podataka,

  • poticanje digitalne transformacije javne nabave.


Prvi dan završio je komentarom posljedica presude Europskog suda C-216/17.

Drugi dan sastanka sudionici su podijeljeni u četiri grupe koje su svaka zasebno obradile četiri područja koja je prvi dan prezentirala Europska komisija, sa naglaskom kako je koje područje rješeno u nacionalnom zakonodavstvu i praksi svakog sudionika.

OSCE radionica u Ženevi
Središnji državni ured za središnju javnu nabavu sudjelovao je na OSCE radionici u Ženevi u sklopu OSCE projekta "Prevention of Trafficking in Human Beings in Supply Chains through Government Practices and Measures”.

Kao rezultat projekta, a sa ciljem da pomognu državnim institucijama u izradi nacionalnih regulativa za prevenciju trgovanja ljudima posebno kroz mjere u javnoj nabavi i povećanje transparentnosti, izrađeni su:
 
TAIEX-REGIO MultyCountry Workshop on the Implementation of Contract Registers
Predstavnici Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu sudjelovali su 13. travnja 2018. godine na međunarodnoj radionici TAIEX-REGIO MultyCountry Workshop on the Implementation of Contract Registers and Use of Data in E-procurement Systems u organizaciji Europske komisije i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Cilj radionice bio je prezentiranje informatičkog rješenja za registar ugovora u Republici Hrvatskoj i njegovih funkcionalnosti, integracija sa drugim bazama podataka u javnoj nabavi te sustavom javne nabave u cjelini te razmjena iskustava u razvoju takvih sustava u drugim zemljama EU te zemljama kandidatima. U radu radionice sudjelovali su stručnjaci iz Slovenije, Portugala i Italije, a zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu je u okviru panela vezanog za Implementaciju registra ugovora prezentirala prednosti novog koncepta Registra ugovora i njegove učinke na sustav središnje javne nabave
OSCE Regional conference - Prevention of Trafficking in Human Beings in Supply Chains through Government Practices and Measures

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu sudjelovao je na konferenciji u organizaciji OSCE-a u Ateni, od 30. do 31. siječnja 2019. godine.
Na konferenciji su prezentirane mjere i mehanizmi koje naručitelji u postupcima javne nabave mogu poduzeti u borbi protiv trgovanja ljudima, ropstva i dječjeg rada. Tom prilikom su iznijeta iskustva naručitelja iz više zemalja EU, SAD-a i Brazila.